Övergödning

Sammanfattning

 
Orsaker

Övergödning beror ett överskott av ämnena kväve och fosfor.  Dessa ämnen har kommit ut i sjöar och mark på olika sätt.
        - tidgare renades inte avloppsvattnet och då kom mycket näringsämnen ut i sjöarna
        - idag gödslar bönderna åkrarna och överskottet rinner ut i diken och åar och når sedan sjöarna
        - kväveoxider bildas genom att syret och kvävet i luften reagerar med varandra vid den höga temperaturen som             uppstår vid förbränning i bilar och kraftverk. 
Effekter
I sjö som får mycket näring händer följande
  1. Det blidas mer alger.
  2. Algerna faller ner till botten och bakterier börjar bryta ner dem. Bakterierna förbrukar syre och syrenivån sjunker.
  3. Då dör ännu fler organismer och bakterierna förbrukar ännu mer syre och till slut tar syret slut.
  4. När syret är slut tar svavelbakterier över nedbrytningen och bildar den giftiga gasen svavelväte.
På marker som får mycket näring tar växter som som kan tillgodogöra sig den ökade näringen över, som t.ex. nässlor, hundkäx och gräs.
 
Östersjön och övergödning
Ett speciellt problem med Östersjön är att den är skiktad, med saltare vatten (som är tyngre) på botten. Det gör att cirkulationen blir dålig. Nytt friskt syrerikt saltvatten från Västerhavet strömmar visserligen in genom Öresund ibland, men alltför sällan. Därför är Östersjön extra känslig för övergödning.
 
 

Bildgalleri: Övergödning